Zadnji planinski izlet v tem šolskem letu in hkrati zaključena letošnja akcija Mlad
bistr’ški planinc, ki je sovpadala s srečanjem mladih planincev MDO Primorske.
Tokrat so se učencem iz ilirskobistriških šol pridružili še mladi udeleženci iz Izole,
Kopra in Postojne. Več kot 140 mladih in njihovih mentorjev se je tako podalo na
premalo poznano, a zelo privlačno Planino nad Koritnicami in Devin. Vreme nam je
omogočalo razglede do Snežnika, Pivškega in Nanosa. Iz naše šole se je izleta
udeležilo 30 planincev skupaj z učiteljicama Vanjo in Katarino.
Za nemoten potek sta tokrat poskrbela vodnika Matjaž in Aljaž, za sladko
presenečenje in osvežitev na našem cilju pa se zahvaljujemo Gostilni Skok, Pizzeriji
Zala, Ekološko turistični kmetiji pri Požarju ter naši šoli.
Veselimo se naslednjih izletov!
Dnevni arhiv: 31. 5. 2024
SODELOVANJE V PROJEKTU ZMANJŠAJMO PORABO
Naša šola je v letošnjem letu vključena v Mrežo šol Parka Škocjanske jame. V okviru
tega je sodelovala tudi na Kongresu mladih raziskovalcev, ki se je odvijal 9. maja
2024, v Parku škocjanske jame. Učenci naše šole so celo šolsko leto delali na temo
Zmanjševanje porabe.
Skrbeli so za:
-varčevanje z energijo,
-varčevanje z vodo,
-varčevanje z materialom pri izdelavi izdelkov,
-porabo ostankov hrane za pripravo nove jedi.
Nekaj aktivnosti:
Četrtošolci so vsak dan sproti v razredu določili lučarja, ki je skrbel za prižiganje luči,
ko je potrebujemo, ugašanje luči, ko je dovolj dnevne svetlobe, ugašanje luči med
glavnim odmorom, ko zapustimo učilnico in gremo na malico, ugašanje luči ob koncu
pouka. Ostali učenci so zadolženi za to, da spomnijo lučarja na njegove zadolžitve.
Učenci 4. razreda smo pri likovnem pouku izdelali napisa: VARČUJ Z VODO in napis
UPORABI ENO BRISAČKO. Napise smo nalepili k lijakom po učilnicah in v
straniščih. V učilnici 4. razreda smo ugotovili, da je brisačk v košu manj in da eden
drugega redno opozarjamo na to, da zapre vodo.
V mesecu novembru smo se vsi učenci šole intenzivno pripravljali na praznični
sejem. Izdelovali so različne izdelke, ki so jih ponudili obiskovalcem. Pri izdelavi so:
uporabili naravni material,
uporabili embalažo živil,
ponovno uporabili material, ki je bil že uporabljen.
Poleg tega pa so se želeli naučiti skuhati jed iz ostankov hrane. V goste smo povabili
gospo Dorico Žele, ki je kuharica na Ekološki turistični kmetiji pri Požarju. Pokazala
nam je, kako naredimo cmoke iz ostankov kruha. Cmoki so bili zelo okusni.
- maja so učenci 4. razreda Tijana, Eva, Rene, Kristjan, Brina nalogo predstavili na
kongresu raziskovalcev. Svoje delo so odlično opravili.